Περιεχόμενο Μαθήματος



Μάθημα 1ο

-          διδακτικό σενάριο με χρήση ΤΠΕ και εκπαιδευτικών λογισμικών

-          θεωρίες μάθησης και ΤΠΕ

-          ΤΠΕ και ΤεχνικοΕπαγγελματική Εκπαίδευση

-          διερευνητική – ανακαλυπτική μάθησηπροσομοίωση – μοντελοποίηση – υπολογιστικό πείραμα

 Μάθημα 2ο

-          το λογισμικό Cmap (http://cmap.ihmc.us/) ή το λογισμικό Inspiration (http://www.inspiration.com/freetrial)

Η τεχνική της εννοιολογικής χαρτογράφησης, αποτελεί ένα διαμεσολαβητικό, γνωστικό εργαλείο που ευνοεί την οικοδόμηση νέων γνώσεων, ενισχύει την αλληλεπίδραση και εμπλέκει τα άτομα σε νοητικές διεργασίες για ανάλυση και κριτική αντιμετώπιση του περιεχόμενου της διδασκαλίας, καθώς και στην οργάνωση και αναπαράσταση της γνώσης τους, λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, (Jonassen, 2000).

Μάθημα 3o-4ο

-          δημιουργία μοντέλων με το λογισμικό Excel & το λογισμικό Autograph (http://www.autograph-math.com/)

Το λογισμικό πακέτο Autograph είναι ένα διερευνητικό λογισμικό που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Περιλαμβάνει έναν ισχυρό υπολογιστή γραφημάτων (graphic calculator), παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες πινακοποίησης και στο πακέτο περιλαμβάνονται αριθμητικές ρουτίνες και ενσωματωμένες μαθηματικές συναρτήσεις.

Μάθημα 5o

-          Το λογισμικό TinaPro (http://www.tina.com/English/tina/)

Πρόκειται για ένα λογισμικό κατάλληλο για σχεδίαση, προσομοίωση και ανάλυση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων συμπεριλαμβανομένων γραμμικών, μη γραμμικών αναλογικών, ψηφιακών και μεικτών κυκλωμάτων.

Μάθημα 6o-7o

Μάθημα 8o-9o

-          Το λογισμικό LAMS (Learning Activity Management System) – (http://demo.lamscommunity.org/lams/index.do)

To LAMS είναι ένα εργαλείο ανοιχτού λογισμικού για την σχεδίαση, την διαχείριση και την πραγματοποίηση διαδικτυακών δραστηριοτήτων συνεργατικής μάθησης. Η βασική φιλοσοφία της λειτουργίας του LAMS είναι ότι η γνώση δεν παράγεται αποκλειστικά σε αλληλεπίδραση με το εκπαιδευτικό υλικό αλλά κυρίως από την αλληλεπίδραση του μαθητή με τον εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές του. Στην ουσία το LAMS προσφέρει ένα πρακτικό και διαισθητικό τρόπο για τη δημιουργία εκπαιδευτικών συνεργατικών σεναρίων με πολλούς μαθητές. Επιπλέον, προσφέρει στον εκπαιδευτικό κατάλληλα εργαλεία για την υποστήριξη αυτών των σεναρίων.

Μάθημα 10o-11o

-   Το λογισμικό Hot Potatoes (http://hotpot.uvic.ca/)

-  Webquests  (http://www.zunal.com/index.php)

Rubrics http://rubistar.4teachers.org/- Create Rubrics for your Project-Based Learning Activities, Example : http://www.zunal.com/webquest.php?w=78509

Management of Stress, http://www.zunal.com/webquest.php?w=78509,Taxonomy of tasks  http://webquest.sdsu.edu/taskonomy.html

To Hot Potatoes δίνει την δυνατότητα δημιουργίας διαδραστικών ασκήσεων διαφόρων βασικών τύπων, βασισμένες στον Παγκόσμιο Ιστό. Τις ασκήσεις αποτελούν ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κώδικα XHTML 1.1 για την εμφάνιση και JavaScript (ECMAScript) για τη διαδραστικότητα. Παιδαγωγικά οι ασκήσεις χρησιμοποιούνται, κυρίως, για αξιολόγηση της μάθησης.

Μάθημα 12o-13o

-    Το λογισμικό παρουσιάσεων MS PowerPoint

- Συζήτηση-προβληματισμοί για τις εργασίες των φοιτητών, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σεναρίων από φοιτητές εκπαιδευτικό, αξιολόγηση εργαστηρίου «Παιδαγωγικές εφαρμογές Η/Υ»

 Βιβλιογραφικές Αναφορές

 Jonassen D. (2000), Revisiting Activity Theory as a Framework for Designing Student- Centered Learning Environments, In D. Jonassen & S. Land (Eds). Theoretical foundations of Learning Environments, LEA.

Τρόποι αξιολόγησης / εξέτασης



Δυο εργασίες (διδακτικά σενάρια) με χρήση των λογισμικών που διδαχθήκατε (2 τουλάχιστον ανά εργασία) και οι οποίες να στηρίζονται σε σενάριο σύμφωνα με τις θεωρητικές σημειώσεις  που έχει αναρτηθεί στο υλικό του μαθήματος