Θεωρία Μηχανών και Μηχανισμών Εισαγωγή

Το μάθημα αυτό στοχεύει στη μελέτη των Μηχανισμών. Με συστηματικό τρόπο αναπτύσσεται μια μέθοδος για την ανάλυσή τους ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε την τροχία κάθε σημείου τους κατά την κίνησή τους. Σε κάθε θέση θα υπολογίσουμε επίσης την ταχύτητα και την επιτάχυνση τους ώστε να μπορέσουμε μέσω αυτών να επεκτείνουμε τις γνωστές μας εξισώσεις ισορροπίας στις αντίστοιχες εξισώσεις όπου λαμβάνονται υπόψη και οι αδρανειακές δυνάμεις (εξισώσεις D'Allembert).

Η μέθοδολογία που θα αναπτυχθεί είναι αναλυτική και βασίζεται σε καλά ορισμένα βήματα που μας επιτρέπουν να οδηγηθούμε σταδιακά και σίγουρα στο αποτέλεσμα. Αρκεί να πιάσουμε το "νήμα" από την αρχή και να μη το αφήσουμε ως το τέλος. 

Τα μαθηματικά που θα χρησιμοποιηθούν θα φανούν ιδιαίτερα απαιτητικά από κάποιο εξωτερικό παρατηρητή, όμως θα φροντίσουμε να τα εξηγήσουμε σιγά σιγά έτσι ώστε δε θα παρουσιάσουν καμμιά δυσκολία σε αυτούς που θα κάνουν τον κόπο να παρακολουθήσουν το μάθημα και να κάνουν τις σχετικές δραστηριότητες. Η τελική εξέταση του Ιουνίου, αν εξακολουθήσουν τα μέτρα εξ αποστάσεως θα γίνει με εργασία που θα βασίζεται στα στοιχεία των δραστηριοτήτων που θα κληθείτε να κάνετε στη διάρκεια του μαθήματος. 

Το πρώτο μάθημα είναι καθαρά εισαγωγικό, με λίγα μαθηματικά και συνίσταται στην παρακολούθηση της παρακάτω βιντεοδιάλεξης.

Δείτε τη στο χρόνο που επιθυμείτε, συνεχώς ή με διαλείμματα και όσες φορές θέλετε.